YouTube-videomainonta sopii myös pienille yrityksille

Ohi ovat ajat, jolloin videomarkkinoinnin päätavoite oli saada oma mainos pyörimään televisioon primetime-ohjelmien kuten Salattujen elämien tai jääkiekon MM-kisojen mainostauoille. Suurimpien mainoskanavien siirryttyä verkkoon myös videomainonta on muuttunut, eikä se ole enää sidottu olohuoneessasi töröttävälle töllöttimelle tai ostoskeskuksen jättiscreenille. Nyt tavoitat yleisösi henkilökohtaisemmin mm. tietokoneelta, älypuhelimesta ja tabletilta, eikä sinun tarvitse tyhjentää koko markkinointibudjettiasi muutamaan mainoksen näyttökertaan.

Samoin kuin muu digitaalinen markkinointi tänä päivänä, videomarkkinoinnin tähtäimenä on kohdistaa mainonta oikealle ja potentiaalisimmalle kohderyhmälle, joka todennäköisimmin kokee mainoksen kiinnostavaksi sekä harkitsee tuotteen tai palvelun ostamista. Voit valita yleisösi hyvinkin tarkasti kiinnostusten kohteiden ja sijainnin perusteella. Myös uudelleenmarkkinointi esimerkiksi sivustosi kävijöille on mahdollista.

Tällä hetkellä suuri osa videomainoksista verkossa näytetään YouTube-palvelun kautta, johon pääsetkin nyt tutustumaan hieman paremmin tämän tekstin myötä.

Mikä on YouTube?

Olet todennäköisesti jo tutustunut YouTubeen, koska sitä katsotaan tilastollisesti Suomessa enemmän kuin mitään television mainoskanavaa.

Tiivistetysti, YouTube on maailman suosituin videoiden suoratoistopalvelu, jonne käyttäjät voivat ladata omaa sisältöään muiden katseltavaksi. Maailman suurimmassa, yli miljardin videon valikoimasta koostuvassa palvelussa voit tilata videotuottajien ”tubettajien” kanavia sekä tykätä ja kommentoida videoita. Pääasiallisesti YouTubeen ladatut videot ovat kaikkien katseltavissa ilmaiseksi, mutta myös maksullinen sisältö on tekemässä hiljattain tuloaan.

Olit sitten kiinnostunut musiikkivideoista, videoblogeista tai syntetisaattoria soittavista kissoista, YouTubesta löytyy valtavan sisältömäärän vuoksi katseltavaa takuuvarmasti jokaiselle, iästä tai kiinnostusten kohteista huolimatta.

Tilaa blogitiedote suoraan sähköpostiisi!

Miten YouTubessa mainostetaan?

YouTube-mainoskampanjoita hallinnoidaan Googlen hakusana- ja display-mainonnan tavoin Google Adsista, jolloin käytössäsi on laaja valikoima valmiita Googlen luomia yleisöjä, joille voit mainontaa kohdistaa. Jos niistä mikään ei satu nappaamaan, voit myös luoda omista kiinnostuksen kohteista koostuvia yleisöjä.

YouTube näyttää videomainoksia ennen tai keskellä käyttäjän katsomaa YouTube-videota. Toisin kuin televisiossa, käyttäjän ei tarvitse katsoa videomainosta loppuun asti, vaan hän voi ohittaa sen kuuden sekunnin jälkeen. Tästä syystä YouTube on mainosalustana käyttäjäystävällisempi eikä aiheuta samalla tavalla harmaita hiuksia niille, joille jää vakavia antipatioita ärsyttävistä televisiomainoksista.

Hienointa tässä kuitenkin on se, että Google Ads ei veloita mainostajaa mainosvideon näytöstä, jos käyttäjä ei ole klikannut tai katsonut mainosta yli 30 sekuntia / loppuun asti. Myöskään maksullisten katselukertojen hinta ei päätä huimaa; yksi mainoksen kokonainen katselukerta kustantaa mainostajalle Suomessa noin 0,02€ – 0,15€ riippuen yleisökohdennuksista ja hintatarjouksista. Tämän vuoksi myös pienemmillä yrityksillä on nyt varaa mainostaa audiovisuaalisilla kokemuksilla oman markkinointibudjetin ehdoilla.

Miksi sinunkin tulisi mainostaa YouTubessa?

Miksi brändimainontaa yleensäkin tulisi harjoittaa? Koska tunnettuus vahvistaa ostopäätöstä.

Kuvitellaan, että menet apteekkiin aikeissa ostaa lisäravinteen. Apteekin hyllyssä on valtava valikoima tuotteita, mutta niiden nimet tai logot eivät sano sinulle mitään. Tämän jälkeen silmääsi osuu purkki, jonka tunnistat videomainoksesta. Päässäsi alkaa ehkä soimaan mainoksessa käytetty musiikki tai mieleesi juolahtaa jokin tietty slogan, esimerkiksi “suomalaisten suosima”.

Valitset todennäköisesti tämän kyseisen tuotteen, koska se on sinulle entuudestaan tuttu, vaikka et ole sitä koskaan aikaisemmin käyttänytkään. YouTubessa tuot tämän ostopäätöstä vahvistavan “tuttu tv:stä” -efektin yleisöllesi kustannustehokkaasti. Tämä efekti ei tietenkään rajoitu pelkästään tuonne apteekin hyllylle, vaan sen voi kokea myös somessa tai vaikka Googlen hakutuloksissa.

Millainen YouTube-videomainokseni tulisi olla?

Koska videomainoksen voi ohittaa kuuden sekunnin jälkeen, kannattaa käyttäjän antaa heti ymmärtää, että tämä mainos koskee häntä. Kun olet saanut hänen huomionsa, tuo mainoksen viesti vahvasti esille sekä anna katsojalle syy tutustua tuotteeseesi tai palveluusi venyttämättä videota turhaan liian pitkäksi. Koska YouTubea katsotaan myös usein kuulokkeet korvilla, älä täräytä musiikkia tai muuta ääntä katselijan korviin suihkumoottorin voimakkuudella.

Brändisi tulisi olla vahvasti esillä koko mainoksen ajan, jotta katsoja osaa sen jälkeen yhdistää tuotteesi tai palvelusi mainokseen.

Vastauksena kysymykseen, lyhyt ja ytimekäs.

Miten YouTube-mainontaa tulisi mitata?

Videomainonta on brändimainontaa, eikä sen tuloksia tulisi seurata samalla tavalla kuin esimerkiksi klikkimainontaa. Google Adsin, Analyticsin ja YouTuben analytiikan ansiosta videomainonnan toimivuutta voidaan kuitenkin mitata tietyillä mittareilla:

  • Katseluprosentti – Kuinka moni käyttäjä on katsonut videosta yli 30 sekuntia / loppuun asti. Alhainen katseluprosentti voi tarkoittaa, että mainoksesi ei ole yleisölle osuva tai he ovat nähneet sen jo tarpeeksi monta kertaa.
  • Katselukohtainen hinta – Kuinka paljon maksat yksittäisestä kokonaisesta videomainoksen katselusta. Tähän vaikuttaa mm. katselukohtainen hintatarjouksesi, yleisökohdennukset kuten myös katseluprosentti.
  • Interaktiot – Google Ads laskee interaktioiksi täydet katselukerrat kuten myös videomainosten klikkaukset. Voit lisätä videomainokseesi toimenpidekehotteen, jos tavoitteenasi on ohjata käyttäjät kotisivuillesi klikkaamalla mainosta.
  • Näyttökonversiot – Edistyneempää analytiikkaa harrastavat voivat mitata, kuinka moni mainoksen nähnyt henkilö on suorittanut asettamiasi tavoitteita esimerkiksi kotisivuillasi. Valitettavasti näyttökonversioseuranta ei ole vielä vapaasti kaikkien mainostajien käytettävissä.

Kiinnostuitko videomainonnasta? Me MarkkinointiAkatemialla autamme sinua vahvistamaan brändiäsi tehokkaalla videomainonnalla niin YouTubessa kuin Facebookissakin. Jos sinulla ei ole valmiiksi tuotettua videota, voit jättää senkin meidän huolehdittavaksi!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ville Yrjölä

Ville ”Ykä” Yrjölä luotsaa MarkkinointiAkatemian Google-tiimiä. Perinteisen haku- ja display-mainonnan lisäksi Ykän erikoisalaa ovat YouTube-videomainonta ja videotuotanto.

Isänä ja kahden metalliyhtyeen vokalistina Ykällä riittää tekemistä myös toimiston ulkopuolella.

takaisin ylös