Työharjoittelu Makilla: WordPress-sivustojen tekoa oppimassa

”Huomenta, moi, moro!”, kuuluu MarkkinointiAkatemian toimistosta, kun astun sisään aamulla kahdeksan aikoihin. Miten päädyin tähän? On syyskuu vuonna 2017, ja olen sitkeän etsimisen jälkeen löytänyt itselleni työharjoittelupaikan. Vihdoin minua onnisti, ja isosti onnistikin!

Työharjoittelupaikka löytyi somen avulla

Opiskelen tietojenkäsittelyä Tampereen ammattikorkeakoulussa viimeistä vuottani, ja valmistun tradenomiksi keväällä 2018. Taival on ollut pitkä, ja harjoittelu on yksi koulutuksen tärkeimpiä vaiheita. Etsin harjoittelupaikkaa jo keväällä 2017, mutta valitettavasti tuolloin ei tärpännyt. Syyskuussa jatkoin harjoittelupaikan metsästystä.

Ville Löytynoja opiskelee tietojenkäsittelyä TAMKissa. Työharjoittelupaikka MarkkinoitiAkatemialta löytyi sosiaalisen median kautta.

Siskoni painostuksesta päätin kokeilla sosiaalisen median voimaa harjoittelupaikan etsinnässä ja julkaisin postauksen Facebookin työnhakuryhmässä. Sain iloiseksi yllätyksekseni lukuisia yhteydenottoja.

Myös MarkkinointiAkatemian eli lyhyemmin Makin toimitusjohtaja Mikko Pulkkila tarttui julkaisuuni. En ollut ennen kuullut Makista, ja nettisivuilta selvisi, että kyseessä on suhteellisen nuori yritys. Kiinnitin nettisivuilla huomiota myös siihen, kuinka laajaa palveluvalikoimaa Mak tarjoaa. Päätin, että yrittäisin tosissani päästä harjoitteluun juuri tänne.

Oikeita projekteja oikeille asiakkaille

Yhdeksän minuutin kuluttua ensimmäisestä viestistä olin sopinut tuotantojohtaja Jari Lindholmin kanssa tapaamisen haastattelua varten. Edessäni oli elämäni toinen työhaastattelu! Sain Jarin vakuutettua osaamisestani, ja paikka oli minun.

Jes! Kun harjoittelupaikka varmistui, oli motivaatiopiikki hurja. Päätin tehdä työni harjoittelujakson aikana niin hyvin kuin mahdollista ja oppia lisää web-kehityksestä ja alan työelämästä. Odotin erityisesti sitä, että pääsisin tekemään oikeita projekteja oikeille asiakkaille ja olisin osana oikeaa työtiimiä.

Sukellus WordPressin konepellin alle ja ensikosketus WooCommerceen

Harjoittelun aikana tutustuin tiimin tapaan toimia ja toteuttaa verkkosivustoja. Makilla sivustojen tekoon käytetään WordPress-julkaisujärjestelmää, joka oli minulle jo ennalta tuttu. Huomasin nopeasti, että Makilla sivustoja tehtiin sellaisilla tavoilla, jotka olivat paljon parempia ja tehokkaampia kuin ne, joita olin itse netistä opetellut.

Pääsin tutustumaan Underscores-aloitusteemaan, joka on käytännössä tyhjä teema. En ollut ennen koskenut WordPressin sisuksiin ja voin sanoa, että olin välillä pahasti hukassa. Onneksi Makin kotisivutiimin gurut Ville Salonen ja Matti Horila ohjasivat minut aina takaisin oikealle polulle. Parin viikon tappelun jälkeen kasassa oli kolme responsiivista kotisivupohjaa, jotka olin tehnyt itse alusta asti. Huikea juttu!

Kotisivutiimin Matti Horila (alarivissä vasemmalla), Ville Löytynoja ja Ville Salonen (ylärivissä)

Myöhemmin pääsin kokeilemaan työskentelyä WordPressin WooCommerce-lisäosalla, jolla toteutetaan muun muassa verkkokauppoja. Itse käytin sitä tuotekatalogin tekemiseen. Underscores-seikkailujen jälkeen WordPresssin konepellin alta löytyvä koneisto oli jo tutumpi, eikä WooCommerce ei enää ollut niin paha nakki.

Makin arki opetti ajanhallintaa ja tehokkaampaa työskentelyä

Kotisivujen toteutuksen lisäksi tutustuin alan työelämään ja siihen, kuinka toimiston arki pyörii. Opin alusta lähtien käyttämään porukan keskinäiseen viestintään Slackia, jonka avulla eri tiimien jäsenet voivat viestitellä toisilleen nopeasti niin työhön liittyvistä kuin muistakin asioista.

Slack ei kuitenkaan ollut ainoa keskinäisen viestinnän kanava. Pidimme kotisivutiimin ja koko yrityksen kesken palavereja, joissa käytiin läpi ajankohtaisia asioita. Aiheina olivat muun muassa sisäinen ja ulkoinen viestintä sekä työn tehon parantaminen. Palavereista sain kimmokkeen haastaa itseäni työtehoon liittyvissä asioissa. Siksi otin välillä työstääkseni kiireellisiä projekteja, jotka pyrin toteuttamaan mahdollisimman tehokkaasti ja järkevästi. Onnistuin tässä mielestäni hyvin, eikä paniikkia päässyt syntymään, vaikka kiire oli välillä kova.

Mitä työmäärän ja ajan hallintaan tulee, kehitin itselleni tehokkaan rutiinin harjoittelun aikana. Tein aina työpäivän aluksi tai edellisen päivän päätteeksi listaa tehtävistä, jotka minun pitäisi tehdä seuraavaksi. Näin pysyin hyvin kartalla työmäärästä ja sain hyvää mieltä, kun pääsin viivaamaan tehtyjä tehtäviä yli.

Koko kotisivutiimi kasassa. Vasemmalta: Niko Vittaniemi, Masi Ahlqvist, Ville Löytynoja, Matti Horila (alarivissä), Ville Salonen (ylärivissä) ja Juha Tretjakov.

Mitä harjoittelusta jäi käteen?

Mak on ollut loistava työympäristö. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta alan työpaikoista, ja yllätyinkin iloisesti siitä, millaista toimiston arki oli. Olen aina ollut ahkera työssäni, mutta harjoittelun aikana työmotivaationi nousi aivan uusiin mittasuhteisiin. Pääsin tekemään juuri niitä asioita, joita olen ammattikouluajoista asti haaveillut tekeväni.

Myös työpaikan henki yllätti positiivisesti. Makilla vallitsee ammattimainen ja asiallinen ilmapiiri, mutta välillä toimisto myös raikuu naurusta. Kiitos tästä kuuluu ennen kaikkea hakukonetiimin Sauli Alholle.

Makilla pärjää ahkera, tunnollinen ja oppimishaluinen tyyppi. Kukaan ei ole ammattilainen syntyessään, mutta Makilla sellaiseksi voi kehittyä!

Ville Löytynoja

Ville Löytynoja oli Makilla harjoittelussa lokakuusta 2017 helmikuun 2018 loppuun ja jatkoi sen jälkeen Makilla palkkatöissä. Ville on kiinnostunut WordPress-kehityksestä ja moderneista web-tekniikoista yleisesti. Vapaa-ajallaan Ville kannustaa Tapparan voittoon.

takaisin ylös