Google Ads Smart Shopping – Uhka vai mahdollisuus?

Kesän alussa 2019 Google Ads -mainostyökalun kampanjatyyppi Google Shopping saapui vihdoin Suomeen. Tuo kauan odotettu mainosmuoto on erityisesti verkkokauppiaan unelma, sillä Google Shopping -kuvamainokset ovat perinteisiä tekstimainoksia tehokkaampi keino houkutella ostavat asiakkaat viimeistelemään ostos juuri sinun verkkokaupassasi. Kuvamainoksissa näkyvät tuote- ja hintatiedot parantavat mainonnan liidien laatua, sillä käyttäjällä on huomattavasti selkeämpi käsitys tuotteesta klikatessaan itsensä sivustolle ja ostopäätös syntyy todennäköisemmin.

Mainostajan näkökulmasta Shopping-mainokset ovat saaneet mieluisan vastaanoton, sillä Shopping-kuvamainosten korkeampi konversioprosentti tarkoittaa luonnollisesti enemmän euroja yrityksellesi. Shopping-kampanjoissa Kauppiasportaaliin syötetyn tuotedatan perusteella Google määrittää, miten ja milloin mainoksiasi esitetään. Tuotedata sisältää tarkempia tietoja tuotteista, jonka perusteella Google näyttää mahdollisimman tarkasti käyttäjän hakuun perustuvia kuvamainoksia.

Google Shopping -kampanjan hallinnoimisessa Google tarjoaa vaihtoehdoiksi perinteisen vakiotyyppisen Shopping-kampanjan, jolloin mainonnan optimointi tehdään manuaalisesti eri optimointityökaluja hyödyntäen. Toinen vaihtoehto on Googlen älykäs Shopping-kampanja, eli Smart Shopping, jossa mainonnan optimointi tapahtuu automaattisesti Googlen koneoppimisen perusteella.

Kysyimme Google-mainonnan mestareilta Jari Katajamäeltä ja Antti Sauriolta Smart Shoppingin uhkista ja mahdollisuuksista, miten Smart Shopping toimii ja milloin se kannattaa ottaa käyttöön.

Tilaa blogitiedote suoraan sähköpostiisi!

Smart Shopping toimii koneoppimisen avulla

Google Smart Shoppingin käyttöönoton edellytykset

Jotta voit tehdä Smart Shopping -kampanjoita, käyttöönotto vaatii ensin Kauppiasportaali-työkalun, joka liitetään Google Ads -mainostiliisi. Kauppiasportaaliin syötetään tarkemmat tuotetiedot, joiden perusteella Google näyttää mainoksia. Riippumatta siitä, toteuttaako Shopping-mainontaa perinteisellä vakiotyyppisellä kampanjamuodolla vai Smart Shoppingilla, tärkeintä on tuotedatan laadukkuus. Toisin sanoen, kaikki tuotteista saatava tarvittava tieto on täytetty huolellisesti, sillä mitä enemmän Googlella on tietoa mainostettavasta tuotteesta, sitä paremmin se osaa yhdistää oikeat tuotteet oikeisiin hakutermeihin.

Jotta voit tehdä Smart Shopping -kampanjoita, käyttöönoton edellytyksenä on, että sinulla aktiivinen ja vahvistettu konversioseurannan tagi, sekä yleinen sivustotagi ja uudelleenmarkkinointiyleisö, jossa on vähintään 100 aktiivista käyttäjää. Smart Shopping -kampanjalle asetetaan budjetti sekä erilaisia mainostekstejä dynaamisia Display-mainoksia, YouTubea ja Gmailia varten. Smart Shopping käyttää automaattisia mainoksen sijoitteluita näissä verkostoissa.

Google presentoi Smart Shoppingin eduiksi mm. helpon kampanjanhallinnan, konversioiden maksimoinnin ja tavoitteiden laajennusmahdollisuudet. Smart Shopping perustuu siihen, että Google analysoi dataa ja sen perusteella päättää, kuinka paljon esimerkiksi yhdestä avainsanasta kannattaa tarjota. 

Smart Shopping – miten se toimii?

Google Smart Shoppingin toimintalogiikka perustuu koneoppimiseen. Jari kuvailee Smart Shoppingin toimintalogiikan käyttämällä tikkatauluesimerkkiä: ”Kuvitellaan, että Googlen algoritmi pyrkii löytämään silmät sidottuna tyhjästä huoneesta tikkataulun ja osumaan siihen. Tikkatauluun osuminen on konversio, eli esimerkiksi ostos tai yhteydenotto, riippuen sivuston tavoitteesta. Googlen algoritmi heittää tikkoja ympäri huonetta, jolloin jokainen tikka kuluttaa asiakkaan budjettia.

Jos tikka ei osu tikkatauluun, mainostaja menettää rahat. Toisin sanoen koko ajan kulutetaan mainosbudjettia, ilman että edes tiedetään mihin suuntaan tikat on heitetty. Kun Googlen algoritmi viimein löytää tikkataulun, se hakkaa tikkoja samaan suuntaan ja jokainen osuma tuo konversion. Tähän koneoppiminen perustuu: tarvitaan paljon puhdasta dataa alle, jotta koneoppiminen alkaa toimia ja tuottaa”, Jari summaa.

Smart Shoppingin haasteet ja hyödyt verrattuna vakiotyyppiseen Shopping -kampanjaan

Pohtiessa Smart Shoppingin hyötyjä ja haasteita verrattuna vakiotyyppiseen Shopping -kampanjaan, on hyvä ymmärtää, että molemmilla on omat käyttökohteensa.

Vakiotyyppisessä Shopping -kampanjassa ohjat ovat mainostajalla itsellään, jolloin Googlelle annetaan ohjeita ja mainostaja päättää itse toimenpiteistä. ”Lähtisin aina ensimmäisenä käyttämään vakiotyyppistä Shopping -kampanjamuotoa, sillä silloin kontrolli pysyy omissa käsissä”, Jari kertoo.

Smart Shopping haasteet

Ilman konversiodataa budjettia kuluu hukkaan

Ongelma Smart Shoppingin tuottavuudessa on se, että jos sen laittaa heti kylmiltään päälle ilman konversiodataa, siinä voi mennä kauan aikaa, ennen kuin Googlen tikat osuvat tikkatauluun ja algoritmi oppii, mistä konversioita saadaan. Tähän kun lisätään vielä sesongin vaihtelut – tikkataulun paikka vaihtuu ja algoritmi alkaa uudelleen etsimään tikkataulua sokeana, jolloin myös rahaa kuluu hukkaan”, Jari pohtii.

Toisaalta ongelmallista on mainostuoton maksimointi. ”Googlen algoritmin tavoitteena on löytää paikka, josta konversioita tulee. Mutta tuleehan jokaiselle mainontaan käytetylle eurolle maksimaalinen palautus? On nimittäin täysin mahdollista, että on olemassa ns. paremmin tuottava tikkataulu, eli konversioita tulisi isommalla mainostuotolla. Toisin sanoen, mainonta näyttää toimivan, mutta itseasiassa siellä saattaisi olla paukkuja paljon parempaan tuottoon, jota algoritmi ei löydä. Aina tulisi tarkastella kokonaismyyntiä ja koko liiketoimintaa, eikä yksittäisen mainoskampanjan tuottoa”, Jari opastaa.


Mainononnan data läpinäkymätöntä

Smart Shoppingissa haastetta mainostajalle aiheuttaa tietämättömyys siitä, miten Google on mainontaa ohjannut. ”Vakiotyyppisessä Shopping -kampanjassa on mahdollisuus tutkia hakutermien raportteja ja lisätä esimerkiksi negatiivisia sanoja, mutta Smart Shoppingissa tähän dataan ei päästä ollenkaan käsiksi”, Antti kertoo.

Pahimmassa tapauksessa koko ajan kulutetaan budjettia saamatta konversioita, ilman että mainostaja edes tietää, mihin Google budjettia käyttää”, Jari lisää. ”Mainostajan tulee olla tarkkana siitä, miten Googlen automatiikka todellisuudessa toimii. Ei kannata sokeasti luottaa siihen, mitä Google tarjoaa, sillä se ei välttämättä aja mainostajan etua. Smart Shoppingissa mainossijoittelut Googlen lisäksi Display-verkostossa, YouTubessa ja Gmailissa ei välttämättä ole aina niin kannattavaa.


Smart bidding -hintatarjousstrategiat eivät aina palvele mainostajan etua

Smart Shoppingissa budjetin määrittelyssä käytetään Smart Bidding -hintatarjousstrategioita, jotka niin ikään perustuvat koneoppimiseen. Googlen mukaan Smart Biddingin avulla jokaisesta mainoksesta saa parhaan mahdollisen hyödyn, sillä antamasi budjetin perusteella Google ratkoo hintatarjoukset ja mainossijoittelut automaattisesti ja lupaa mahdollisimman suuren konversioarvon.

Jari huomauttaa, että Smart Bidding -hintatarjousstrategia, kuten maksimoi konversiot, ei välttämättä maksimoi mainostajan saamaa hyötyä. ”Maksimoi konversiot kuulostaa siltä, että silloin maksimoidaan mainostajan voitot ja hyödyt. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen: Googlen algoritmi varmistaa sen, että budjetti käytetään varmasti – eikä todellakaan aina mainostajan näkökulmasta hedelmällisellä tavalla.

Smart Shopping hyödyt

Smart Shoppingin hyödyt perustuvat sen helppokäyttöisyyteen ja nopeuteen, jolloin aikaa ei tarvitse käyttää paljon ja Googlen koneoppiminen hoitaa mainonnan optimointityön puolestasi. Ajan myötä Smart Shopping -kampanja tehostuu, kun Googlen algoritmi oppii, mitkä hakutermit tuottavat ja toimivat. 

Kun mainonnasta on kertynyt tarpeeksi konversiodataa, Smart Shoppingin käyttöönotto voi olla siinä kohtaa paikallaan. ”Koneoppiminen pieksee ihmisen satanolla, silloin kun sillä on tarpeeksi dataa. Mutta jos dataa ei ole tarpeeksi, se todennäköisesti häviää aina ihmiselle”, Antti tiivistää.

Ajansäästö on varmasti suurin hyöty, mitä Smart Shoppingissa on, etenkin jos on omatoimitekijä ja pyörittää esimerkiksi samalla verkkokauppaa, sillä siinä on hieman muutakin työtä kuin Google-mainonta. Työn tekemisellä on nimittäin hintansa ja ajansäästö saattaa olla suurempi hyöty kuin vakiotyyppisen Shopping -kampanjan aikaa vievä optimointityö”, Jari summaa. ”Siinä tapauksessa, kun mainonnan tekijällä ei ole loputtomasti aikaa ja konversiodataa on kertynyt, suosittelisin Smart Shoppingin käyttöönottoa, jottei koko elämä pyöri sen ympärillä”, Antti lisää.

Yhteenveto

Vakiotyyppisessä Shopping -kampanjassa mainostajalla pysyy kontrolli, jolloin mainostaja pystyy kontrolloimaan mm:

  •       Googlen huutokaupassa miten paljon olet valmis tarjoamaan hakutermeistä
  •       Mille hakutermeille mainontaa tehdään
  •       Mainossijoittelusta, eli millä sivustoilla mainoksesi näytetään
  •       Negatiivisten sanojen lisäämisestä
  •       Kustomoitujen kohdeyleisöjen käytöstä
  •       Mainosdata on läpinäkyvää, jolloin saat tiedon esimerkiksi siitä, millä hakutermeillä mainoksiasi esitetään.

Huomionarvoista on, että vakiotyyppisissä Shopping -kampanjoissa optimointi on omanlainen taiteen laji ja vaatii asiaan vihkiytymistä, jotta mainoskampanjat saadaan kanavoitua parhaaksi mahdolliseksi mainostuotoksi.

Smart Shopping puolestaan on ylivoimainen sen ajansäästön ja helppokäyttöisyyden vuoksi, joskin on hyvä pitää mielessä Smart Shoppingiin liittyvät haasteet: ”Smart Shopping ei valitettavasti ole kuitenkaan oikotie onneen, että annetaan Googlen mystisesti hoitaa bisnekset puolestasi”, Jari muistuttaa.

Jari ja Antti huomauttavat, että Google Shopping on yksi Google-mainonnan haastavimpia mainosmuotoja, joten Smart Shopping voi olla omatoimitekijälle parempi vaihtoehto. Mainonnan ulkoistaminen ammattilaisen hoivaan voi olla paras ratkaisu, jos aika on kortilla ja Google-mainonnan opettelu ei ole bisneksen ylläpitämisen lomassa ykkösprioriteetti.

Lataa Google Shopping -mainonnan opas!

MarkkinointiAkatemian asiantuntijat hyödyntävät tehokkaasti verkkoanalytiikkaa mainonnan ohjaamisessa. Kun mainonnan laskeutumissivu konvertoi tehokkaasti ja konversiolle pystytään määrittämään maksimiarvo, pystytään tätä tietoa hyödyntämään tehokkaasti mainonnan ohjaamisessa ja optimoinnissa koneoppimisen ja tilastomatematiikan avulla. Jätä viesti, kun haluat pallotella ajatuksia Google Ads ja Shopping -mainonnasta tai markkinoinnista ylipäätään! Asiantuntijamme on sinuun pikimiten yhteydessä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

 

Veera Pelkonen

MarkkinointiAkatemian oman markkinoinnin parissa työskentelevä Veera on innokas somettaja, sisällöntuottaja sekä monimuotoinen markkinoinnin, myynnin ja yhteistyökumppanuuksien välissä seikkaileva koordinoija.

Vapaa-ajalla onnea tuovat sunnuntaibrunssit, livemusiikki, lumilautailu ja muu sporttailu.

takaisin ylös